om kärlek

maj 4, 2007 at 10:33 e m (Uncategorized)

Det här är mest ett tvillinginlägg till mitt förra inlägg, med en liknande poäng.

Precis som att hat kan vara rättfärdigt, så kan kärlek vara orättfärdigt och dåligt. Den stora frågan är förstås vad man hatar och vad man älskar (och varför). Anser man att det är bra att älska en våldtäksman eller jihadist så är man uppenbarligen moraliskt korrupt.

Men det är inte så folk behandlar dessa begrepp. Det är förmodligen för komplext, många vill ha det simplistiskt för att kunna förstå. Kärlek ses enligt denna extremistiska lära som alltid bra och hat som alltid dåligt. Ingen hänsyn tas till varierande omständigheter.

Ännu värre är idén om ”villkorslös kärlek”. Kärlek utan villkor skulle t ex innebära att en kvinna ska fortsätta älska en man som regelbundet slår henne sönder och samman. För om hans misshandel skulle påverka hennes kärlek, så är det förstås ett villkor (explicit uttryckt skulle villkoret lyda ‘jag tänker inte fortsätta älska dig om du misshandlar mig’. Det är ett villkor, och ett mycket rimligt sådant, förstås.)

Inte för att villkorlig kärlek automatiskt är bra. Det skulle, igen, att bli simplistisk. Det beror förstås på vilka villkor och under vilka omständigheter. Man kan inte säga till ens barn ”jag tänker sluta älska dig om du inte slutar att bli sjuk så förbannat ofta.”

(Förstås, eftersom kärlek är en känsla så fungerar det inte riktigt så enkelt att den upphör bara för att ett villkor bryts  – eller finns kvar om villkoret inte bryts -, men det förändrar inte att idén att det skulle vara eftersträvansvärt med ”villkorslös kärlek” är absurd.

Annonser

2 kommentarer

  1. gud said,

    yow knaapje,

    Det är roligt att se hur du tänker men har du inte tänkt på Ghandi som sa att man skulle älska sina fiender och befriade hela Indien med sin inställning! one love and rock on.

  2. NQ said,

    Jag ser Indiens frigörelse som lite mer komplicerad än så. (Det skulle kunna vara ett ämne att blogga om någon dag).

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: