ojämlikhet i svensk sjukvård

maj 14, 2007 at 7:26 e m (Uncategorized)

Enligt den här artikeln så får välbeställda patienter mer påkostad sjukvård i den offentliga sjukvården. Detta trots att hälsan ofta är värre för mindre välbeställda. Jag har sett tidigare undersökningar som visat samma bild.

Detta är inte särskilt förvånande. Det finns en stor tendens hos läkare att inte ta patienter på allvar. Man blir hemskickad med allvarliga tillstånd med löjeväckande råd som ”ta det lugnt”, etc. För att bli tagen på allvar krävs ofta att man slåss tillbaka — bråkar, kräver, argumenterar, protesterar. Personer med god verbal förmåga och som är självsäkra i sammanhang där man förhandlar har självklart en enorm fördel, och kommer därmed få bättre vård (medan svaga och outbildade m.fl. oftare får stå ut med en sämre vård, ibland rent bedrövlig).

Detta är i stor kontrast till hur det fungerar i sammanhang där man betalar för sig (inte via beskattning). SIBA skulle aldrig få för sig att ge bättre dvd-spelare till någon bara för att denne är självsäker och verbal. Allt där har ett bestämt pris, och alla behandlas lika (eller så gott som). Samarbetet mellan SIBA och kunder sker på ett ordnat och rättvist sätt där båda parter är vinnare.

(I sammanhang med köpslående (på marknader etc) så kan förstås självsäkerhet och att vara verbal spela in, men dels är dessa sammanhang inte normalfallet för de flesta och dels har man fortfarande ett bättre förhandlingsläge där eftersom man själv är den slutgiltige beslutsfattaren angående ens egna pengar. När man däremot i förväg redan har betalat för sjukvården via skatt så är ens förhandlingsposition betydligt svårare, vilket särskilt drabbar dåliga förhandlare.)

Annonser
%d bloggare gillar detta: