den politiska adeln

maj 29, 2007 at 9:30 f m (Uncategorized)

Man kan läsa i den här artikeln om hur riksdagsledamöternas löner (”arvoden”, eftersom deras jobb är lite finare) ökat från 49000 till drygt 51000. Den motivering som anges är att kompensera en förlust av ersättning för sådant som språkutbildning. När de förlorade ersättningen så blev ”många riksdagsledamöter ursinniga [och] menade att de borde kompenseras för den uteblivna kostnadsersättningen och därför har nu deras arvoden höjts.”

För 49000 räcker ju bara inte. Men det hela är ganska enkelt. De är adeln, och vi är det smutsiga packet som ska finna oss i att betala deras höga löner så att de kan leva ett bekvämt liv på vår bekostnad. Men förstås, man får ju inte glömma hur ”viktigt” och ”krävande” deras jobb är, hur de ”arbetar för folket”. I motsats då till folk som tar hand om sjuka, kör bussar, skriver programvara, får man förmoda. Jag skulle annars säga att politiker och byråkrater ofta är betydligt mindre värdefulla (ibland rent destruktiva) för samhället än folk med vanliga jobb.

En saftig förmån man har som riksdagsledamot är följande:

En ledamot som avgår före 65 års ålder efter minst 3 års sammanhängande arbete i riksdagen har rätt till inkomstgaranti. Det innebär att riksdagen garanterar en före detta ledamot en viss inkomst varje månad.

Det är skillnad på folk och folk.

Annonser
%d bloggare gillar detta: