Rushdies adling

juni 19, 2007 at 10:05 f m (islam)

Vad är den förväntade responsen bland många muslimer på att Salman Rushdie, författare till den av muslimer ogillade Satansverserna, blir adlad?

Att de kommer att gnälla, kräva och hota. Vad blev responsen? Gnäll, krav och hot. Pakistans minister för religiösa frågor, Mohammed Ijaz ul-Haq, förklarar:

Om någon spränger sig själv så är det rättfärdigat, såvida inte Storbritanniens regering ber om ursäkt och drar tillbaka sir-titeln

Muslimsk problemlösning. Men pricken över i:et är när islamapologeterna vill lösa dessa ständigt uppblossande konflikter genom att tillmötesgå dessa gnällande och hotande muslimer, genom att helt enkelt förbjuda sådant som retar upp muslimer (som kritik eller hån). Vilket i så fall är slutet på vårt fria samhälle. Ger man politiker den makten över folket, att reglera deras åsiktsyttringar, så är det kört.

Men jag är faktiskt också emot adlingen. Inte bara detta fall, utan adelstitlar i största allmänhet. En adelstitel är väl om något en symbol för ett klassamhälle – verkligt klassamhälle (med olikhet inför lagen, med mera), inte ekonomiska klasser. Det borde avskaffas, tillsammans med monarkin.

Annonser

2 kommentarer

  1. Jonas said,

    Rushdie är inte adlad, han har blivit utnämnd till Knight Bachelor. Dvs han är riddare utan att tillhöra någon av de brittiska riddarordnarna, och värdigheten innebär inte adelskap.

    /Jonas

  2. NQ said,

    OK. Alla artiklar om saken som jag har läst beskriver utnämningen som en adling (utan att gå in på detaljer), men det kan säkert ändå vara som du säger. (Gör dock ingen skillnad för huvudpunkterna i det jag skrev).

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: