om förbud av våldsamma datorspel

juni 29, 2007 at 8:42 e m (Uncategorized)

KD har en motion där man föreslår att våldsamma datorspel ska förbjudas, se här.

Det är viktigt att sända en signal att man inte uppmuntrar ens i spelform att ta livet av andra människor, säger Anders Bergsten.

Lustigt, den enda signalen som jag uppfattar är makthungriga politiker som oetiskt vill styra oskyldiga invånares beteenden med förbud och hot om våld. Han får gärna ha uppfattningen att våldsamma datorspel är ett verktyg direkt från satan om han så vill, men när han föreslår att använda statens tvångsmakt för att genomdriva sin uppfattning så bör man inte vara tyst.

Och det vanliga politiska storhetsvansinnet:

Det visar samhällets syn på underhållningsvåld, säger Anders Bergsten, som motionerar om datorspelsförbudet.

Nej, det visar hans syn på dessa spel. Men det är inte samma sak som ”samhällets syn”. (Och sedan är det inte heller precis så att det följer att något ska förbjudas även om det är opopulärt till den grad att man kan säga att ”samhället” har synen. Lagar ska skydda rättigheter, och vems rättigheter är det som kränks av att spela ett spel som counter strike?)

Oetiskt beteende går ofta hand i hand med dumhet. Han säger:

Ute i världen har man till och med haft mord på skolor, där eleverna har hållit på med våldsamma datorspel.

…och därför så är datorspelen orsaken till morden? Det spelar tydligen ingen roll att 99.9% av alla spelare inte begår våld, eller att majoriteten av allt våld i världen inte begås av spelare. Bevisbördan är hans, men folk av hans slag brukar inte känna något behov av mer än en lös sammanlänkning av ovanstående slag.

Annonser
%d bloggare gillar detta: