All makt ska utgå från folket…

juli 12, 2007 at 4:27 f m (Uncategorized)

Nätfrågan på Expressen (tyvärr hittade jag ingen direklänk till frågan) är i skrivandets stund ”Straffen för mord bör…”, med alternativen ”skärpas”, ”mildras” och ”vara kvar som de är”.

Som man skulle kunna gissa från tonen av många diskussioner och kommentarer på nätet så har en majoritet valt ”skärpas”. Med god marginal: 5094 av 5221, när detta skrivs. Det är förstås bara en oövervakad och anonym undersökning via nätet, men är ändå en stark indikation, särskilt när man får samma bild från många andra håll.

Det verkar vara ett område där flumvänsterns idéer har tagit ett rejält kliv bakåt, tack och lov.

Då återstår bara att se om våra beslutsfattare är lyhörda för detta. Men jag misstänker uppfattningen bland dem är en annan, att det i dessa kretsar betraktas som lite vulgärt att förespråka hårdare straff. ”Gammaltestamentligt”, och så vidare.

Somliga lider av den fåniga idén att möta våld med våld är att ”sjunka till samma låga nivå”. I själva verket är det tvärtom; det är att se verkligheten för vad den är och agera i enlighet därmed. Det är lågt att initiera våld, men högt att bemöta våld med våld där det är nödvändigt. Om allt våld verkligen vore lågt så skulle man t ex inte kunna sätta folk i fängelse (vilket är en form av våld), eller ens försvara sig (eller andra) om man utsätts för rån eller våldtäktsförsök. Skulle det vara god moral? Tvärtom.

Det är ett enkelt och obestridligt faktum att våld ofta måste bemötas med våld.

Annonser
%d bloggare gillar detta: