Yttrandefrihet

augusti 5, 2007 at 1:41 e m (islam, yttrandefrihet)

http://www.sindbad.se, ett forum för muslimer, tycker man inte om Lars Vilks, konstnären som målade rondellhundarna. I en tråd som finns som skärmdump här diskuterar man att gå samman och kräva av Lars Vilks att han på sin hemsida inte visar bilderna. Man hävdar att han hädar och kränker muslimer och bryter mot lagen om hets mot folkgrupp. Man skriver ut hans adress och telefonnummer och uppmanar varandra att ta kontakt med honom.

Få muslimer är terrorister, men många muslimer arbetar aktivt för att förstöra våra samhällen från insidan. De arbetar ihärdigt med att få det förbjudet att kritisera Islam, och de använder våra egna institutioner och myndigheter i sin smutsiga kamp. Lagar som ”hets mot folkgrupp” är deras bästa vän. Från tråden i forumet:

I fredags skrev min man ett mail till honom där han krävde att han skulle ta bort detta från sin hemsida annars skulle vi anmäla honom för hets mot folkgrupp. Men det verkar inte som om Lars Vilks bryr sig så det vore bra om fler kunde maila honom och förklara att ni känner er kränkta och att han bryter mot lagen.

De vill förstöra yttrandefriheten, och de kör med nyspråk:

Internet idag går ut till massor av människor därför är det viktigt att stoppa sådana som han från att göra det han gör. Visst råder det yttrandefrihet men den har gränser – gränsen överskriver han när han kränker andra människors i det här fallen en hel grupp som kränkta i sin religion.

Så vad exakt är det som yttrandefriheten är tänkt att skydda, om den inte gäller när någon känner sig kränkt? Helt oprovokativa påståenden? Vi behöver ingen yttrandefrihet för att säkerställa rätten att säga sådant som ingen kan bli ”kränkt” av. Även i Nordkorea och Iran så är man fri att säga vad man vill så länge man inte ”kränker” (sårar, förolämpar, etc, använd vilken term ni vill) någon eller något. Så länge man inte ”kränker” den rådande regimen med kritik, eller ”kränker” islamska påbud med sin klädsel. Och så vidare. Bin Ladin själv skulle nog anse att ”säg och gör vad du vill så länge du inte kränker Islam” är en utmärkt regel. Och dessutom uttömmande, eftersom den kan fås till att inkludera vad som helst.

För så är det. Om ”kränkning” är måttstocken så finns det inga gränser för vad som kan och kommer att bli förbjudet, eftersom vem som helst kan bli kränkt av ungefär vad som helst. Om jag säger att Mohammed var en blodtörstig krigsherre och att Islam uppmanar till apartheid, kvinnomisshandel och annat våld, så känner sig säkert många muslimer kränkta. Men det är sanningar.

Vi behöver yttrandefriheten just därför att man ska kunna uttrycka sig utan rädsla för att bli straffad för att någon råkar anse sig bli kränk.

Om att bli ”kränkt” är måttstocken så får vi också olösliga konflikter. Jag anser att Islam är en rätt kränkande religion. Kan jag då kräva att inte behöva uppleva Islam?

Vore det inte bättre om de muslimer som uppenbarligen inte trivs i västvärlden packar sina väskor och flyttar till Saudiarabien eller något annat muslimskt land?

Koranen, 9:29:

Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth, (even if they are) of the People of the Book, until they pay the Jizya with willing submission, and feel themselves subdued.

Annonser

3 kommentarer

 1. Gustafsson said,

  Vilken utmärkt blogg!

  Vi blir fler och fler.

 2. Gustafsson said,

  o tack för länken till sinbad här

 3. NQ said,

  Tack. Och visst är det så att vi blir allt fler. Det har hänt en hel del det senaste året.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: