”avvikande personlighetsstruktur”

augusti 10, 2007 at 3:16 f m (Uncategorized)

De flesta har väl vid det här laget läst om paret som pga sin ”avvikande personlighetsstruktur” (med mera — läs mer här.) inte kan/vill lönearbeta.

Jag är inte särskilt upprörd över saken, vilket många tycks vara. Delvis pga avsaknad av information — det finns många ‘diffusa’ tillstånd som man kan lida av, och det finns något patologisk över deras villighet att hellre utstå ‘ekonomisk tortyr’ (som de kallar det, att leva på den ekonomiska gränsen, att ibland få sin bidrag indragna och ständigt stå inför den risken) än att arbeta eller söka arbete. Jag vet folk som har varit i väldigt dåligt tillstånd, mycket värre än många sjukskrivna, som samtidigt aldrig skulle medge allvaret i sitt tillstånd ens för sig själva. Vem vet hur det ligger till för det aktuella paret.

Men kanske än mer för att det är en struntsak. Ökande brottslighet (gängvåldtäker, rån av gamla, mord – och det faktum att varje brottsling kostar flera tusen per dygn i fängelse), nedbrända skolor för hundratusentals miljoner varje år (och annan massförstörelse), samhällsfientliga politiker och byråkrater med höga löner, en islamisering som riskerar att förstöra hela Europa, med mera. Det är verkliga problem.

Det känns också som om paret på något sätt har blivit syndabockar. Många är arga och frustrerade över hur samhället utvecklas, men är inte klara över varför det sker eller vem fienden är. Men så dyker en lättidentifierad ”ondska” upp: ett fattigt, svagt, isolerat och kanske sjukt par som säger att de inte vill/kan arbeta. Ingen moralisk ambiguitet där. Bränn dem!

Annonser
%d bloggare gillar detta: