rasism och kulturalism

augusti 22, 2007 at 3:39 f m (Uncategorized)

I denna tråkiga recension (av en bok om anti-semitism – iofs ett angeläget ämne, men boken verkar förvirrad) så dyker ett par inte helt ovanliga idéer upp som är värda att bemöta.

Först ut: Författaren drar paralleller mellan 30-talets tyskland och dagens invandrarkritik, och skriver ”En skillnad finns: På 30-talet talade man om ‘ras’, numera om ‘kultur’.”

Intressant. Här ett analogt exempel: ”För några hundra år sedan brände vi avvikande kvinnor på bål i tron att de var häxor. Idag finns en motvilja mot pedofiler som våldtar och dödar barn.” Med implikationen att det är lika fel att känna motvilja inför pedofiler som det var att bränna avvikande kvinnor. Att det skulle vara ny variant av samma sak.

Det är uppebarligen ett vansinnigt påstående, men precis lika vansinnigt är det att implikera att ‘rasism’ och ‘kulturalism’ är likvärdigt. Rasism är som häxbränning: fullständigt fel. Kulturalism (att värdera kulturer olika) är som motvilja mot pedofiler: helt rätt.

Det är så uppenbart att kulturer har olika värde att det sedan länge känns fånigt att påpeka det, och fånigt att exemplifiera. Alla känner till stater som Saudiarabien och kulturuttryck som att döda dem som konverterar från Islam.

Sedan blir författarens parallell inte bättre av att den verkliga motsvarigheten till 30-talets Nazism är islamofascismen (med sina många miljoner anhängare världen över).

Vidare står det: ”Det finns samma ängslighet inför det främmande som då, hos vissa utvecklat till hat.”

Det är för somliga svårt att förstå att det inte är det faktum att något är ”främmande” som är problemet, utan vari det främmande faktiskt består. En del främmande saker är bra, andra dåliga. Att det är främmande är i sig helt irrelevant för hur det ska värderas. Jag är emot islamiseringen för att det är dåligt för mänskligt liv, inte för att det ”främmande”.

(Iofs så förnekar jag inte att det faktiskt finns personer som är emot det främmande just för att det är främmande, men det är tröttsamt när all invandrings- och islamkritik tolkas på det sättet.)

Allt i texten är inte omedhållbart, här är en avslutande varning:

Tro inte beslutande organ automatiskt om gott, tro än mindre tjänstemän om ädla syften, de har möjlighet att tolka regler som fan läser bibeln. Var skeptisk mot dem som har makten, deras oljelena käftar kan förmedla den djupaste ondska…

(Btw, är ”kulturism” ett bättre ordval än ”kulturalism”? Inget av dem är ordboksord och båda har använts med den innebörd som jag ger. Kulturism är rakare, man lägger bara till ”ism” till ”kultur”. Vet inte ens var jag fick ”kulturalism” ifrån… men det låter OK också. Hm. ”Kulturism” låter lite som ”turism”…)

Annonser
%d bloggare gillar detta: