friande, het yttr

augusti 28, 2007 at 7:14 e m (islam, yttrandefrihet)

Japp, mer om yttrandefrihet. Den här gången med en kreativ stavning.

Irans regering har gett sig på Nerikes Allehanda pga publiceringen av bilden på Mohammed som rondellhund, och kräver att Sveriges regering ska gripa in.

De försöker påverka oss till att införa samma usla lagar och regler som deras skitregering.

Bland kommentarerna till artikeln:

Ni männsikor som säger saker som ”typiskt muslimer” , ”när ska de lämna sverige” och ” när ska muslimerna lämna medeltiden” tycker visst att jag som muslim nu ska be om ursäkt för vad dessa sagt eller gjort? (malmöpojk den 27 aug 2007 kl 23:14)

Nej, men du kan ställa dig på rätt sida i konflikten. Yttrandefrihetes sida. Du kan säga: ”det är fel att så många muslimer reagerar starkt på detta. Än mer fel är det med hot, och mord och kyrkbränning, som muslimer utförde under krisen med de danska karikatyrerna. Och Iran har inget att göra med vad som publiceras i Sverige.” (Och också säga allt detta som en huvudpunkt, inte i förbigående för att få trovärdighet innan du ger dig i kast med att angripa vårt samhälle.)

Har inte de samma rätt att uttrycka sig som den som målat dessa teckningar?

Ingen (eller få) har ifrågasatt deras rätt att uttrycka missnöje (det är tyvärr en typisk muslimsk förvridning, i stil med att hävda att mohammedbilderna är ett brott mot yttrandefriheten). Vi ifrågasätter vad missnöjet består i, precis som vi skulle ifrågasätta om en grupp med mördare är missnöjda med att det finns en lag som förbjuder mord. De får lov att ha det missnöjet och att uttrycka det, men det skulle inte förändra att de är samhällsfarliga idioter som förtjänar att fördömas.

Eller muslimer ska bara sitta tysta och acceptera läget?

Ja, jag tycker faktiskt det. Ni borde acceptera publiceringen av dessa teckningar utan att angripa yttrandefriheten, och utan detta massiva gnällande och hotande (och mördade, som i fallet med de danska karikatyrerna). Att reagera som ni gör är fullständigt oacceptabelt för ett civiliserat samhälle, även om det är tillåtet.

(Som en liten parentes kan nämnas att man mycket väl kan ha uppfattningen att det är onödigt att publicera mohammedbilderna, eller att Lars Vilks är ute efter uppmärksamhet – förmodligen delvis sant -, eller något annat. Det ingår i samhällslivet, att ha uppfattningar om dessa saker och att i på lämpligt sätt uttrycka dem. Men att gå från det till att demonstrera, att kräva ursäker, att omdefiniera yttrandefriheten, med mera, är väl över gränsen.)

I korthet: att i den sådan här grad protestera mot mohammedbilderna är fel (men lagligt), men att kraftfullt protestera mot muslimers försök att underminera yttrandefriehten är rätt.

Det är också att helt motiverat att reagera mot att muslimer har en sådan usel förebild som krigsherren Mohammed. Det verkliga offret i den här affären är den stackars hunden som tvingas bli associerad med Mohammed.

Edit: Det verkar som om självaste Ahmadinejad har gett sig in i frågan, artikel här.

Han säger, i vanlig konspirationsteoretisk anda, och i likhet med de påståenden som nazister brukar göra, att det är ”sionister” som ligger bakom. Att de försöker förstöra vårt lands goda relationer med muslimska länder. Det säger en del om dessa muslimska nationer att relationen till dem kan påverkas av publiceringen av en mohammedteckning (särskilt med tanke på vad de själva ägnar sig åt — all avrättning och tortyr av oskyldiga, ”dokumentärer” där man sprider de mest vämjeliga lögner om USA och västvärlden, med mycket mera.)

Annonser

3 kommentarer

 1. Noctivagus said,

  Alla är fria att välja sin egen tro precis som alla har rätt att kritisera och uttrycka sig om vad som helst. Alla med en tro som påstår sig vara humana etc.. måste förkasta Irans försök att cencurera. Sen när har svergie hotat iran för saker de säger och gör i det landet. Ärligt talat visar detta utspel på att Irans president och mullor inte har alla åsnorna hemma i stallet.

 2. Josef Boberg said,

  Hejsan,

  Bara ett besöksavtryck…

  Ha det…
  vännen Josef

 3. NQ said,

  Noctivagus, det är som du säger.

  Hej Josef!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: