Om Merit Wagers inlägg om Lars Vilks (med mera)

september 16, 2007 at 5:36 f m (islam, yttrandefrihet)

Några kommentarer angående ett blogginlägg av Merit Wager som uttrycker uppfattningar som jag inte instämmer i. Fast jag vill först nämna att jag ofta delar hennes uppfattningar och alltid följer hennes blogg (som för övrigt också är en av de relativt få bloggar som jag länkar till, som ni kan se.)

Hon skriver om Lars Vilks och hans rondellhundar, om jihadister och yttrandefrihet.

Hon fäller inga värdeomdömen om de mordhotande jihadisterna eller de krav på sharia som ett flertal muslimska nationer har framför till Sverige. Värdeomdömena, negativa sådana, går istället till Lars Vilks och försvarare av yttrandefriheten.

En del knäppskallar anser att yttrandefrihet behöver hävdas genom att de ritar och publicerar fula teckningar som upplevs kränkande av milljoner människor.

Men svenskarna tar inte heller detta [hot om attacker på svenska företag] på allvar eftersom yttrandefriheten för dem ju är ”heligare” än allt annat.

Inte ”heligare” än ”något annat”, men förbannat viktig. Nödvändig. Men jag ser inte konfliken. Jag ser både yttrandefriheten som ”helig” och hotet som allvarligt.

Av alla element som ingår i den aktuella situationen — mordhot, shariakrav med mera — är det verkligen rätt att rikta kritiken mot Lars Vilks och oss som tycker att yttrandefriheten är ”helig”, även om man skulle råka anse att mohammedhundarna är ett misstag?

OK, fine, de är ju medvetna om konsekvenserna. Att de själva och ett antal andra svenskar (och kanske andra, helt oskyldiga) kan dödas i attacker mot svenska företag runt om i världen anser de alltså vara acceptabla offer på yttrandefrihetens altare.

Om folk dödas så är det en konsekvens av jihadisternas handlingar och övertygelser. Lars Vilks roll är minimal – de mördar oavsett (även om rondellhundarna kan påverka val av måltavla för ett ögonblick). Deras målsättning är muslimsk världsdominans och deras motivation är intern – det är inte en reaktion på vad vi gör eller har gjort.

Den konsekvens vi bör oroa oss för är om vi ger efter för deras påtryckningar. Om vi låter deras hot mot Lars Vilks, företag och Sverige i allmänhet styra våra handlingar. De fungerar som djur: Att ge efter för hot, att låta dem få sin vilja igenom med hot, tolkas som svaghet och inbjuder till mer hot. (Inte för att stå emot hoten gör några underverk, särskilt inte om det gäller ett litet land som Sverige. Men det är bättre än eftergivenhet.)

Och svenskarna har kvar sin yttrandefrihet och kan fortsätta använda den också i fullständigt meningslösa och osmakliga manifestationer av densamma. Några – eller t.o.m. många – dödsoffer är det tydligen värt.

För det första, även om man håller med om hennes premisser så måste man tekniskt beskriva det som att riskera dödsoffer. Lars Vilks (eller tidningar som publicerat) kan inte i förväg veta om någon kommer att dö (och ingen har dött).

Men premisserna är inte ens rätt. Det är eftergivenhet som bidrar till mer dödsoffer, även om det är på ett mer subtilt och långsiktigt sätt än den raka koppling som ”Lars Vilks->publicering->mordhot->mord” utgör. (Fast inte så subtilt egentligen, det borde väl vara ganska uppenbart att jihadisternas blodtörst inte skapas av rondellhundar, utan finns där hela tiden? Hundarna är på sin höjd en utlösande faktor, men i dess frånvaro skulle det dyka upp en annan.)

Av solidaritet borde hela västvärlden publicera rondellhundarna så att det är svårare för jihadisterna att rikta in sig på enskilda mål. Det är en skam att så inte sker.

Hon passar också på att i förbigående ett flertal gånger kritisera konstverken på estetiska grunder (genom att sätta citationstecken runt ordet konst och kalla dem ”fula teckningar”). Givet de riktigt stora och allvarliga frågorna det gäller, är det verkligen relevant?

[Av någon outgrundlig anledning så finns länken till hennes blogg inte med i min blogroll just nu. Men så har WordPress haft problem med länklistan det senaste. Förut var alla länkar borta!]

Annonser

3 kommentarer

 1. Muslims Against Sharia said,

  Muslims Against Sharia praise the courage of Lars Vilks, Ulf Johansson, Thorbjorn Larsson and the staff of Nerikes Allehanda and Dagens Nyheter and condemn threats issued by Abu Omar Al Baghdadi and the Islamic State of Iraq. Muslims Against Sharia will provide a payment of 100,000kr (about $15,000) for the information leading to capture or neutralization of Abu Omar Al Baghdadi.

  Muslimer mot Sharia berömmer Lars Vilks, Ulf Johansson, Torbjörn Larsson och övriga anställda på Nerikes Allehanda och Dagens Nyheter för deras tapperhet och fördömer hotet från Abu Omar Al Baghdadi och Islamistiska Iraq. Muslimer mot Sharia betalar 100 000 SEK (ca 15 000$) för information som leder till gripande eller oskadligörande av Abu Omar Al Baghdadi.

  Muslims Against Sharia

  Defend Freedom of Speech – Support Sweden!

 2. Alexander Eriksson said,

  Merit kan dra at helvete.

 3. NQ said,

  Jag tycker om Merit och tycker att hon ska stanna här.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: