genuint moderata muslimer?

september 20, 2007 at 5:09 f m (islam)

De finns en stor brist på genuint moderata muslimer. De som påstås vara det är så gott som alltid västfientliga och fanatiska i betydande grad, även om de tar avstånd från våld. De angriper våra rättigheter, de hävdar att Koranen är fulländad och att Mohammed är en perfekt människa (som de älskar), och så vidare.

Så jag blev förvånad av att till slut hitta en muslimsk grupp som faktiskt verkar vara genuint moderata. De kallar sig själva Muslims Against Sharia – Islamic Reform Movement.

Några av deras ställningstaganden:

 • Avståndstagande från delar av Koranen (och andra muslimska källor).
 • Stöd (och beröm!) av Lars Vilks.
 • Belysande av behovet av reform inom Islam (” Islam, in its present form, is not compatible with principles of freedom and democracy.”)
 • Försvar av korstågen med påpekandet att det var ett försök att återta mark som muslimer tidigare tagit.

Och mer i samma anda. Det är ett trevligt och unikt initiativ, även om det är en droppe i ett hav än så länge.

Annonser

4 kommentarer

 1. Nils Dacke said,

  Det är lätt att sympatisera med dessa och andra av deras ställningstaganden. Deras namn och flera av deras ställningstaganden är tyvärr allt annat än lätta att få att gå ihop med islam som den uttyds av ledande muslimska företrädare, och för den delen med Koranen. Shariah är en integrerad del av islam enligt ledande lagskolor inom sunni och shia. Det torde därför vara mycket svårt att vara muslim och samtidigt mot shariah.

  Deras strävan att reformera islam är behjärtansvärd men måste tyvärr betecknas som ett siyfosarbete med ringa chans till framgång. Många har försökt tidigare och alla försök har stupat på Koranens texter.

  Det anses allmänt att Al-Ghazali redan på slutet av 1000-talet effektivt stängde dörren för ”Ijtihad” (≈ reformation). Några av ”låsen” man hänvisar till är K 2:85 och 4:150-151som entydigt uttalar att man inte kan välja och vraka ur Koranen.

  Förhoppningsvis bibehåller de sitt motstånd mot shariah och inser att defaktisk redan är ex-muslimer.

 2. NQ said,

  Jag hyser inga större förhoppningar om att denna grupp ska nå stora framgångar med sitt arbete, men det är ändå trevligt att för en gångs skull se muslimer som faktiskt verkar genuint moderata. Och jag stödjer (passivt, om inte annat) alla med rätt uppfattningar, oavsett deras chanser till framgång.

 3. reformislam said,

  People talk about the need to reform Islam. Now you can stop talking and start helping.

  With the help of our readers we went through the Koran and removed every verse that we believe did not come from Allah, the Most Merciful, the Most Compassionate. We would like to publish Reform Koran in as many languages as possible. If you could help with translation, editing, or distribution of the Reform Koran, please email us at koran-AT-reformislam.org. If you could provide financial support, please visit our support page.

  In Memoriam of Aqsa Parvez.

  http://www.reformislam.org/reform.php

 4. NQ said,

  Reformislam, sorry I didn’t publish your comment until now. It got caught up in the spam filter, and I didn’t see it until now. I might write a blog post about your initiative.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: