demonstration mot hot och barbari

september 30, 2007 at 5:58 f m (islam, yttrandefrihet)

Kors i taket, en grupp med muslimer ska demonstrera mot mordhoten mot Lars Vilks, mot det mångfaldiga muslimska våldet runt om i världen, mot våldsuppmaningarna i Koranen, och mot kärleken till krigsherren Mohammed.

Nej, de ska förstås (igen) demonstrera mot publicering av rondellhunden Mohammed. (”Vi vill att [publiceringarna] upphör”, ”…medierna har… ett ansvar att inte kränka”).

Jag tänker inte skriva mer om idiotin bakom idén om ”yttrandefrihet så länge man inte kränker” (se t ex här, med mera), men det finns en sak som jag vill tillägga. Ett bra skäl till att publicera bilderna.

I kemi så sammanför man ibland olika substanser för att få en reaktion som sedan undersöks. På så vis kan man påvisa olika egenskaper hos substanserna. Det förhåller sig på ett liknande sätt med muslimer. Genom att föra ut budskap som muslimer uppfattar som kränkande så skapar man reaktioner som påvisar vissa egenskaper hos många av dem – nämligen att de är västfientliga fanatiker som vill ta bort vår yttrandefrihet och införa sharia (samtidigt som de ljuger och hävdar motsatsen, enligt ”yttrandefrihet, men…”).

Och det är helt enkelt mycket viktigt för att veta var de står i dessa frågor. Vi behöver veta vilka element i samhället som är fientliga och oönskade. I den meningen så har både den danska och svenska karikatyrkrisen varit stora framgångar – många har lärt sig saker om muslimer som de inte visste.

(Sedan finns det förstås också andra mer triviala skäl att visa bilderna. Om man ändå ska skriva om krisen så är det rimligt att man för läsaren visar det som hela konflikten centreras kring.)

Annonser

1 kommentar

  1. Gustafsson said,

    ”I kemi så sammanför man ibland olika substanser för att få en reaktion som sedan undersöks. På så vis kan man påvisa olika egenskaper hos substanserna. Det förhåller sig på ett liknande sätt med muslimer. Genom att föra ut budskap som muslimer uppfattar som kränkande så skapar man reaktioner som påvisar vissa egenskaper hos många av dem – nämligen att de är västfientliga fanatiker som vill ta bort vår yttrandefrihet och införa sharia (samtidigt som de ljuger och hävdar motsatsen, enligt “yttrandefrihet, men…”).”

    En god liknelse, väl värd att lägga på minnet.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: