Mer om elchocksbehandling, ECT

oktober 3, 2007 at 8:18 f m (ECT)

Jag skrev i det här inlägget om hur ECT tycks leda till permanent (i bästa fall mild) hjärnskada.

Enligt den här artikeln så utdelades 42000 behandlingar under 2006. Utgår från att en ”behandling” åsyftar hela serien med besök för en patient, och inte ett enskilt besökstillfälle (varje patient gör i regel rätt många besök). Och om man också utgår från att det går en patient per behandling så innebär det alltså 42000 patienter för 2006, vilket enligt samma artikel är en fördubbling mot tidigare.

Det framgår av artikeln vilken attityd läkarna har. Det är en ”mirakelbehandling”, och ”det finns inga medicinska argument mot att använda elbehandlingen” (vilket är en lögn).

Det är förmodligen vad den har att vänta sig som av en läkare blir rekommenderad ECT – att höra att det är riskfritt och effektivt, och i den mån som riskerna nämns så blir det en urvattnad version i förbigående tillsammans med ett avfärdande. Kanske med ett förtroendeingivande leende och en personlig försäkran att det är en mirakelmetod, och en anekdot om hur läkaren själv bevittnat patienter komma till liv genom behandlingen.

Attityden mot ovilliga patienter är nedlåtande och mästrande: Deras ovilja beror på ”fördomar” och att ECT är ”stigmatiserat”, och om de bara lyssnar på farbror läkare som förklarar att det inte är som i Gökboet så kommer de att byta uppfattning.

En läkare må ha som personlig uppfattning att ECT är ofarligt, men de har en skyldighet att ge allsidig information till en patient, och det innebär att också ta upp kritik mot ECT. På ett hederligt sätt, inte i förbigående med ett avfärdande.

Fortsättning följer.

Annonser

5 kommentarer

 1. Peter Larsson said,

  Hej!

  Bra skrivet!

  Jag håller fullständigt med!

  Patienterna har rätt till sina grundläggande mänskliga rättigheter och
  bör få fullständig information och VALFRIHET innan de el-chockas!

  Har själv skrivit lite om detta. Se:
  http://www.peterularsson.se/ect-elchocksbehandling-framkallar-permanent-minnesforlust/

  Jag återkommer med en fullständig artikel i ämnet!

  Hälsn,
  Peter
  http://www.peterularsson.se

 2. NQ said,

  Hej, jag försökte lämna en kommentar till det inlägget så sent som igår, men det verkade inte gå (kom upp ett felmeddelande). Det är ett lustigt sammanträffande att du dyker upp här nu. : )

  Trevligt att se att det är fler som motsätter sig hur ECT används. Fast det verkar som om problemet inte bara gäller ECT utan stora delar av hela psykiatrin. Många redan utsatta personer far riktigt illa – med tunga läkemedel, ECT, diagnoser som skiftar med varje ny psykiatriker, mycket bollande fram och tillbaka, osv.

 3. Peter Larsson said,

  Hej!
  Jag har lagt upp en protestlista nu mot ECT, el-chocker:
  http://www.peterularsson.se/protestlista-mot-anvandningen-av-el-chocker-ect-electro-convulsive-therapy/

  Alla som vill får jättegärna skriva på den och skicka den vidare!

  Hälsn,
  Peter

 4. Jan Malmstad said,

  ECT – nej tack. Jag tror man riskerar sin mentala hälsa om man väljer elbehandling.

 5. NQ said,

  Riskerar det, definitivt. Förespråkare påstår att det alltid är sista utvägen, för de som mår allra sämst. Men med tanke på att 42000 blev behandlade härom året så verkar många fler än de allra sämsta få ECT. Vilket också bekräftas av patienters berättelser. De är deprimerade, och de har inte blivit hjälpta av psykofarmaka, men de är inte självmordsbenäga, inte katatoniska etc, som ECT-anhängare ibland påstår är målgruppen.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: