informera bort ondska

oktober 7, 2007 at 6:21 f m (Uncategorized)

Den flyende 16-åringen blev infångad av gänget och misshandlad till ett kritiskt tillstånd, med bland annat sparkar mot huvudet.

Överläkaren Bo Höjeberg föreslår att man i skolan ska lära ut vilka skador det kan ge på hjärnan med sparkar mot huvudet, för han är ”övertygad om att många unga inte har en aning om vilka skador våldet kan orsaka och hur skör en hjärna kan vara”.

Notera också det implicita påståendet, att de inte skulle utsätta någon för sådant våld om de bara visste vilka skador det kan ge.

För grabbarna menar ju egentligen inget illa. Det var bara lite groll som gick överstyr och de hade ingen aaaaning om vilka skador upprepade hårda sparkar mot huvud kan orsaka.

I själva verket så vet de förstås mycket väl vilken skada de riskerar att orsaka, och får en känsla av berusning av det. Många som misshandlar och mobbar spelar numera in akten på sina mobiltelefoner för att kunna få uppleva känslan fler gånger. Som de två engelsmän som satte eld på en uteliggare. På deras mobiler finns det inspelat hur de skrattade åt den brinnande mannen, och den ena ropade ”det här är det roligaste jag någonsin sett!”. (Jag antar att skolan behöver informera om att det orsakar skador att sätta eld på någon. Tänk vad paffa dessa grabbar kommer att bli när de får reda på vad deras pojkstreck orsakade!)

Vetskap om vilken skada de orsakar ger bara mer berusning och maktkänsla åt våldsmän, så det är vad man bjuder på när man påminner dem om det . Men så länge som folk lider av vanföreställningen att det är informationsbrist som är problemet så kommer vi att få se förslag av det slag som Bo Höjeberg kommer med.

Annonser

2 kommentarer

  1. Anino said,

    Det är verkligen sjukt och ofattbart, det som hände, Jag skulle också kalla det ondska, men det är i sig bara ett ord. Hur ska man få bukt med den typen av våld? Går det?

    Hur ser du på det, är det bristande uppfostran som ligger bakom, eller är det indirekt uppfostran via film, spel och imitationer av andra? Nedärvda instinkter och beteenden?

  2. NQ said,

    Det är ett ord, och ett begrepp, och något i vissa personers sinnen (vilket sedan uttrycks genom deras handlingar, som i det aktuella fallet med dödsmisshandeln).

    Jag skulle i korthet säga att det beror på avsaknad av förnuft och lämpliga värderingar, vilket i sin tur beror på föräldrar, skola, samhället i stort, egna val. Kanske inte alla dessa (en del bråkstakar har t ex bra föräldrar). Biologi spelar förstås en viss roll, exempelvis med att yngre personer (och män) av naturen har en större potential till aggressivitet, men det krävs ändå ett sinne av ett särskilt slag för att omvandla det till våld (och grad av våld skiljer sig också från kultur till kultur och tidsperiod till tidsperiod, trots att biologin är i stort sett samma).

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: