om droger och statistiska samband

oktober 15, 2007 at 8:39 f m (Uncategorized)

I diskussioner där det förekommer statistiska samband så är det alltid någon som triumferande utbrister ”korrelation implicerar inte kausalitet!”. Ibland utan att någon har hävdat motsatsen. Men ibland är det motiverat och man har inte så mycket annat val än att själv utbrista det. Läs vidare…

Enligt den här artikeln riskerar ungdomar som testat droger ett par gånger att få problem med psykisk ohälsa, kriminalitet, självskadebeteenden med mera, i vuxen ålder. Det verkar av artikeln som om alkohol är inräknat.

Vad man (beroendecentrum Maria Ungdom, närmare bestämt) har gjort är helt enkelt att man har undersökt hur det har gått för 3500 ungdomar, jämfört deras tillstånd i sin ungdom med tillståndet i vuxen ålder, och hittat detta samband.

Inte ett ord om hur man vet att sambandet också är ett orsakssamband. Att det faktum är att Kalle, Lena och Nils provade alkohol och ett par lätta droger är orsaken till att de har problem som vuxna. En mer trolig slutsats är annars att de personlighetsdrag som leder till att någon provar droger (och alkohol) också ökar risken för problem i vuxen ålder, och i så fall är det (med avseende på de senare problemen) fullständigt irrelevant om personen i fråga faktiskt provar droger eller inte. Om samma personlighetsdrag finns i någon som inte provar droger så är risken för senare problem ändå exakt lika stor.

Sedan framgår det inte heller hur mycket vanligare problemen i vuxen ålder är. Det kanske är så att 2% av alla ”testare” får problem, mot 1% av alla icke-testare, och då är det också sant att de allra flesta testare inte får några problem.

Ett problem med ”studier” av det här slaget är att de är politiskt motiverade. Man vill ha något som man kan slå i huvudet på ungdomar, typ ”om ni provar droger så kommer ni att få problem som vuxna, det är vetenskapligt bevisat!”.

Inte för att jag vill rekommendera någon att prova droger. Själv har jag aldrig provat, och är så gott som nykterist.

Annonser
%d bloggare gillar detta: