”att ställa krav är att bry sig”

oktober 28, 2007 at 10:02 e m (Uncategorized)

Om påståendet i rubriken, som ibland används som motivering för att ställa mer krav på sjukskrivna och arbetslösa. Är det sant? Ibland, oftast inte. De fall där det är sant gäller oftast föräldrar som ger krav till sina barn, förutsatt att det är förnuftiga föräldrar med rimliga krav.

När det gäller vuxna människor måste man däremot låta dem själva definiera vad som är bra för dem, även om man sedan inte kan tillgodo se det, och även om man ändå måste ställa krav. Ska byråkrater eller politiker kräva något mot någons vilja (som att någon måste flytta ifrån sin familj till en grannkommun, eller grannland, för att ta ett jobb, eller att en arbetslös ska gå på en meningslös ”söka jobb”-kurs, eller att en sjukskriven för fortsatt sjukskrivning måste genomgå en ECT-behandling som kommer ge hjärnskador), så borde man åtminstone visa tillräckligt med respekt att inte hävda att det är för ”dennes bästa”. Men det räcker tydligen inte att tvinga fram handlingen; man måste dessutom köra över deras insida, deras egen vilja. Man säger: Jag skiter fullständigt i vad du anser är bäst för dig, här är det jag som avgör ditt bästa, och jag är den som har makt över dig.

Att pådyvla människor tvång mot deras vilja med motiveringen att det är ”för deras eget bästa” och ett uttryck för att ”bry sig om” är vedervärdigt. Säkerligen användes den motiveringen ofta när man förstörde och dödade människor med lobotomi. Det är ett favorituttryck för de med makt (väldigt vanligt i diktaturer, hur absurda och vansinniga regler som än påtvingas befolkningen) när de vill köra över folk och deras vilja.

Hej fru häxa, du är besatt av djävulen. Vi måste nu förstöra din kropp för att rädda din själ. Det är enda sättet för dig att komma till himlen, så det är för ditt bästa som vi gör så här. Lovar.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ninde said,

    Hm. Det där inställningen ”det är jag som avgör vad som är bäst för dig” känner jag igen någonstans ifrån. Närmare bestämt från dagis. Där den kan den vara okej. Men myndiga människor behandlas som just det. Myndiga. Med eget ansvar o beslutsfattarförmåga. Det är det ena felet. Det andra är precis som du säger. En besparinga som döljs bakom någon sorts falsk omsorgsmask är ändå bara en besparing i falska kläder.

  2. NQ said,

    Ja som jag skrev så är det oftast bara när det gäller barn som den inställningen är motiverad. Och kanske i vissa fall om man har skäl att tro att mottagaren är intresserad, och så länge man inte sedan framtvingar det man föreslår. Men kombinationen av en oönskad ”det är för ditt bästa” och tvång är helt oacceptabel. Samtidigt är det en av de saker som folk i allmänhet klagar på alldeles för lite, vilket är varför det är så populärt bland politiker att köra med (och förmodligen har varit populärt bland ledare genom hela historien).

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: