lögner i domstol

november 8, 2007 at 5:59 f m (brott och straff)

Bestraffas folk som ljuger i en rättegång?

För det tycks hända jämt – den åtalade ljuger som en gris och försöker komma undan så lindrigt som möjligt. Sedan när det dyker upp teknisk bevisning som avslöjar en del av lögnerna så ändrar han sin historia och gör plötsligt vissa medgivanden, men fortsätter ljuga som en gris angående allt som fortfarande inte kan bevisas. Kommer det ytterligare bevisning så är det samma sak igen: nya medgivanden, som exakt matchar vad som kan bevisas (men inte mer).

Blir han bestraffad för sina tidigare, nu avslöjade, lögner?

Kom att tänka på det igen när jag råkade läsa en ointressant artikel om någon som refereras till som ”tv-läkaren” och en våldtäkt. Han ändrade tydligen sin historia, efter vad som tycks vara en insikt att det inte riktigt håller att förklara sperman i offrets vagina med att han onanerat. Så han medgav plötsligt att de haft sex, men förnekar våldtäkt. Så min fråga är, kommer han bestraffas extra för att först ha ljugit?

Det tycks vara självklart att lögner inför en domstol ska vara straffbart. Folk ska inte kunna ljuga för att ”testa om det går”, och sedan vara opåverkade om det inte gick. (I så fall så finns det inget skäl att inte försöka ljuga inledningsvis. Förutom heder då, vilket dessa värdelösa grisar inte har).

(Jag vet inga detaljer om när vittnesed avkrävs, så att det faller under mened, eller om man gör någon juridisk skillnad på när den åtalade ljuger och om vittnen ljuger etc, men alla lögner är allvarliga förstås.)

Annonser
%d bloggare gillar detta: