om lögner i förhör, kanske för sista gången

december 4, 2007 at 2:33 f m (Uncategorized)

Angående om misstänkta brottslingar får ljuga hur mycket de vill i förhör. Från en artikel om läkaren som misstänks ha våldtagit sin patient:

– Hon [offret] blev både upprörd och ledsen när hon fick höra detta, säger Bo Albrektsson. Hennes spontana reaktion var. ”Ska han kunna säga vad han vill, får han ljuga hur mycket som helst?” Jag kan förstå hennes reaktion. Det är en kommentar från en lekman som är utsatt. Som jurist vet jag ju att man får säga vad som helst till sitt försvar.

Men kvinnan får inte ljuga?
– Nej.

Men han får ljuga hur mycket som helst?
– Ja.

Det verkar inte rättvist?
– Nej, det är så hon upplever det. Att han håller på och smutskastar henne och ljuger om allting.

Nu har den tillfrågade juristen ett intresse i det aktuella fallet (han är åklagare åt målsäganden) vilket säkert innebär att han måste uttrycka sig försiktigt, men jag skulle normalt ifrågasätta någon som använder ett begrepp som ”upplever” i ett fall som det här. Det är en flagrant, verklig orättvisa, inte ”upplevd orättvisa”.

Det är rimligt att det finns utrymme för olika minnesbilder och tolkningar utan att man fastställer att någon har ljugit, men när någon först förnekar våld utöver ett par lösa slag på axeln, och sedan (t ex efter ny teknisk bevisning) erkänner spark mot huvudet på liggande person, så är det första en uppenbar lögn som ska medföra strafftillägg.

Annonser

2 kommentarer

  1. Ninde said,

    Läste det också och reagerade på precis samma sätt som dig. Det är kränkande inget annat. Visst ska alla ha rätt till ett bra försvar men ibland blir det löjligt när den åtalade ändrar sin historia och påstår än det ena än det andra inför varje överklagande… Tycker det har varit mer sånt på sistone?

  2. NQ said,

    Det är förhoppningsvis en självklar reaktion för många när det skrivs i en sådan klartext som i den artikeln. Men eftersom jag tidigare har bloggat angående saken och frågat mig om det verkligen är fritt fram att ljuga, så var det värt med ett inlägg till om saken, eftersom svar på frågan ges.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: