ECT #3 (patienter kommenterar)

december 29, 2007 at 5:23 f m (ECT)

Mitt tredje inlägg om ECT (tidigare här och här), den här gången en länk till en sida där många behandlade patienter kommenterar behandlingen, effekterna.

Länk.

Uppfattningarna går isär, och många har blandade erfarenheter. Det kan rädda liv, men till ett högt pris, t ex följande:

It has been about three years since my last and final treatment. I am afraid I have permanent memory loss. I also have cognitive issues. I am not nearly as smart as I was academically. It’s very frustrating. I am in college and struggle deeply to learn and retain information. It’s so difficult because I really do believe that ECT saved my life. It was my last resort.

Det är en positiv kommentar trots allt, eftersom en behandling som leder till permanenta (eller bara väldigt långvariga?) kognitiva svårigheter är bättre än att vara död, men det visar också att ECT inte är något som man ger sig in i annat än om det står riktigt dåligt till. Och det visar också att den svenska sjukvårdens bild av ECT som något som i stort sett saknar biverkningar är förljugen och farlig.

Somliga blir inte hjälpta alls, så de drabbas bara av biverkningarna.

Annonser
%d bloggare gillar detta: