doktorsguiden

januari 21, 2008 at 5:53 f m (Uncategorized)

Det finns en hemsida där man kan betygsätta läkare:

http://www.doktorsguiden.se/

En bra initiativ tycker jag, men somliga inom vården verkar mindre roande. T ex skriver någon i en kommentar i läkartidningen:

Är detta seriöst? Vart är mänskligheten på väg? Vi kan väl starta nätsajter där läkarna kan få lov att recensera sina patienter och varför inte, kollegor och remittenter också? Allt detta befrämjar säkert kärlek mellan människor och fred på jorden.

Ja, för det räcker ju inte att läkare avgör patienters överlevnad och hälsa, och att de kan försvåra läkarbesök för all framtid genom vad de skriver in i journalen.

Folk blir ständigt dåligt behandlade i sjukvården, ibland med riktigt allvarliga följder. Läste nyligen om ett fall där sjukvården upptäckte efter två decennier att någon hade en somatisk störning (som var lätt att korrigera med läkemedel) och att det var orsaken till vad de hade kallat ”depression”. Hade de gjort rätt undersökningar från början så hade denna person inte behövt få 20 år av sitt liv förstört. Många med mentala symtom har somatiska sjukdomar, men får aldrig lämpliga undersökningar, för de anses ha psykologiska problem, och får utstå mycket lidande i onödan genom att bli behandlade som psykfall.

Det är läkarnas makt, och det är konsekvensen av felaktiga beslut. Men tydligen blir patienters makt över läkare oacceptabelt stor när de får yttra en åsikt på en hemsida.

Den smutsiga pöbeln ska helt enkelt hålla tyst och finna sig i sakernas tillstånd, eller möjligen använda sig de möjligheter till kritik som sjukvård, politiker och byråkrater själva tillhandahåller och först har stämplat godkänt. Ett privat initiativ av det här slaget? Nej tack.

Angående argumentet att hemsidan kan missbrukas — t ex genom att läkare skriver negativa saker om konkurrenter — så är det förstås möjligt, men jag tror nog att folk kan hantera det, precis som att de hanterar vänskap, Wikipedia, recensioner på Amazon, och mycket annat. Föreställ er om tillverkare av produkter skulle rasa för att Amazon tillåter folk att recensera. Det vore löjeväckande.

Dessutom kan doktorsguiden komma att utvecklas efter hand. T ex kan man göra som Amazon, att man anger om det är en verifierad kommentator eller ej, så att den som vill få mer tyngd bakom sitt omdöme kan se till att bli verifierad. Det finns många sätt en tjänst som denna kan utvecklas på. Dessutom beror värdet på hur många som kommer att använda tjänsten. Vad som kommer att bli av det hela är något som vi helt enkelt får vänta och se.

Länder som Tyskland och USA har sedan länge en motsvarighet till doktorsguiden, och de är mycket populära. Men våra svenska adelsläkare vill skyddas från pöbeln, och jag skulle inte förvånas om det just nu finns någon slags intern verksamhet där de undersöker vilka möjligheter det finns att med statens tvångsmakt stänga ner sidan. Kommer förmodligen återkomma med ett inlägg om det folkförakt som de, faktiskt majoriteten av alla tillfrågade läkare, ger uttryck för i sina kommentarer om sidan.

Artikel i SvD.

Annonser
%d bloggare gillar detta: