Sanning

april 1, 2008 at 7:38 e m (Uncategorized)

I decenner har postmodernismen angripit idén om ”sanning” i olika former. Allt är bara ”åsikter”, ”perspektiv”, ”sociala konstruktioner”, och så vidare.

Mycket följer från dessa idéer, inte minst inom domstolsväsendet. För finns det ingen sanning, så är förstås påståenden som ”kalle mördade lena” eller ”nisse rånade hans” meningslösa, liksom deras motsatser. Det är ”åsikter” som varken kan vara sanna eller falska. För ”det finns ingen sanning”, bara åsikter och någons perspektiv. Hela processen i en domstol är meningslös, eftersom den har som syfte att etablera sanning. Lagarna själva har som förutsättning att man kan skilja på sant och falsk.

Om det inte finns någon ‘sanning’ så finns det inte heller några ‘lögner’. Folk kan säga precis vad som helst utan att något mer sant eller falskt än något annat, inklusive ett direkt motsatt påstående.

Angrepp på sanning av det slaget har förstås effekten att folk i en allt mindre grad respekterar sanning. De börjar ljuga mer, om allt möjligt, och de kan försvara sig med att ”det ändå inte finnas någon sanning”. Somliga är fanatiska med denna irrlära — de ser i anspråk om sanning ”dogmatism” och ”extremism”. I sina små och värdelösa hjärnor tror de sanningsanspråk är roten till alla konflikter.

Så folk ljuger allt mer. Om otrohet, faderskap, meriter, och mycket annat. För ekonomisk vinst (bedrägerier) och andra fördelar. Vilket i sin tur har effekten att folk slutar lita på varandra. Alla blir otrogna svinaktiga fifflare som är ständigt beredda att hugga varandra i ryggen för minsta (skenbara) fördel, för att överdriva en aning. De mest korrupta blir arga när någon hävdar att det finns en sanning och att den är värt att försvara, eller att det finns ärliga människor. ”Alla ljuger jämt” hävdar de argt. (Vilket förstås motsäger premissen att det inte finns någon sanning, men så är logik inte deras starka sida. Själva påståendet ”det finns ingen sanning” är meninglöst om det verkligen inte finns någon sanning.)

Ljugande och korruption är vanligt i många länder. Tänk Mellanöstern och Afrika.

Här hemma har vi ett uppsving av falska våldtäktsanklagelser:

”De flesta anmälda våldtäkter där gärningsmannen är okänd är uppdiktade.
Det hävdar poliser GT talat med.
– Det är ett jätteproblem och vi är erbarmligt trötta på det, säger en av dem.”

http://www.gt.se/nyheter/1.722367

”Det är känsligt att påstå att en kvinna som anmält en våldtäkt inte blivit våldtagen, men erfarna utredare på våldsroteln kan inte blunda för att det förekommer. Det är ett ganska nytt problem och tyvärr inte speciellt ovanligt…”

http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=2674968

Allt fler män blir också dömda i ord mot ord situationer, vilket i praktiken innebär att en kvinna när som helst kan slänga en man i fängelse för våldtäkt om hon vill, utan beviskrav. Bara hennes anklagelse. Mannen är skyldig så länge han inte kan bevisa sin oskuld. Det kanske är vad feministerna menar med att man ”måste ta kvinnans berättelse på allvar”.

(exempel från: http://www.genusvetenskap.se/)

Annonser

1 kommentar

 1. Sonia said,

  Islam: What The West Needs To Know
  When you have seen the movie in its full length and still are of the opinion that somebody must sort out “the rotten apples”, I simply claim that you show me a realistic method of sorting. We have heard enough clichés:
  Islam: What the West Needs To Know (1:38:41): click:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-871902797772997781&q

  Sincerely
  J. E. Vig, Danmark
  http://Danmark.Wordpress.com
  English-Deutsches versions:
  http://danmark.wordpress.com/category/english-oder-deutsches-version/

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: