ner med bloggarna

april 15, 2008 at 2:02 e m (Uncategorized)

Senaste smygangreppet mot yttrandefriheten.

Om det här, att pressombudsmannen Yrsa Stenius vill polisanmäla bloggare för att stävja vad hon kallar för en oacceptabel utveckling. Hon anser att många bloggare och läsarkommentarer förtjänar en polisanmälan.

Tyvärr säger hon inte exakt vad det är hon vill förbjuda. Onekligen kan det förekomma verkliga lagöverträdelser på nätet, men det är inte särskilt vanligt enligt min erfarenhet (bortsett möjligen från överträdelser av demokratifientliga, diffusa idiotlagar som ”hets mot folkgrupp”). Hårda ord och förolämpningar är på sina håll rätt vanligt, men det är väl ändå inte olagligt.

Hon pratar om bloggar och läsarkommentarer som minsann inte alltid präglas av eftertanke och omtanke.

So what, är det olagligt att vara tanklös och oomtänksam? Lagom diffust.

Jag kan bara hålla med om vad Merit Wager skriver om saken:

Klart: bloggarna som ofta är snabbare och rakare än traditionella medier, irriterar förstås traditionella journalister vilkas elfenbenstorn och maktpositioner har börjat vackla. Nu kan ju vem som helst göra sin stämma hörd och det skakar om i medievärlden. Yrsa Stenius, själv en av de traditionella journalisterna och van att få framföra sin åsikt, tycker kanske att det är jobbigt att “pöbeln” har fått tillgång till offentligheten och att många kunniga och duktiga bloggare visat att det inte är så märkvärdigt, det där med journalistik och skrivande.

Annonser
%d bloggare gillar detta: