dagens mångkultur

april 28, 2008 at 8:44 e m (Uncategorized)

Från den här artikeln i DN, om olämpliga läkare.


Två läkare inom Stockholms läns landsting blir ett genomsnittligt år specialister trots att de är klart olämpliga, berättar Helena Schild Tossman.

– Det kan handla om personlighetsstörningar, språksvårigheter, förfalskade intyg.
Andra problem kan vara att religiös övertygelse hindrar vissa läkare att arbeta som allmänmedicinare i Sverige. Och att utländska manliga läkare inte kan ta order av kvinnliga verksamhetschefer eller handledare.
Kulturkonflikterna är uppenbara, menar hon.

– För att inte nämna språksvårigheter. Jag var på en handledarkonferens nyligen och pratade med en läkare som hade gjort sin ST-tjänst (specialisttjänst) på en vårdcentral i Stockholm. Jag förstod inte ett ord av vad han sa. Och han förstod inte vad jag sa heller.

– Hur kan en verksamhetschef godkänna en person som inte kan göra sig förstådd? Det är obegripligt.

Visserligen inte bara kulturberikare, men somliga problem, som ”religös övertygelse”, oförmåga att ta order från kvinnliga chefter, ”språksvårigheter” som stör arbetet gäller nog snarare läkare som heter Mohammed än Martin. Jag skulle gissa att också förfalskade intyg och personlighetsstörning är vanligare bland kulturberikare — kommer man från en från en kultur där korruption är vardagsmat så har man i genomsnittsfallet självklart en större tendens till det beteendet själv. Traumatiska och människofientliga kulturer och övertygelser är rimligtvis också en faktor som bidrar till personlighetsstörningar.

Angående frågan hur man kan godkänna en läkare som inte kan göra sig förstådd, så är det nog ”antirasismen” som spökar. Det vill säga idén att det är bättre att utsätta vanliga människor (patienter i det här fallet) för fara och obehag än att ta ansvar och våga neka någon av utländsk härkomst, hur olämplig denne än är. En sjuk och omoralisk hållning.

Annonser

1 kommentar

  1. Vaileth said,

    Mehrdad Darvishpour, en iranskfödd forskare på Stockholms Universitet och Mälardalens Högskolan, menar att våldet bland unga 2:a generationens invandrade beror på att de ser sina föräldrar i utanförskap. De ser sina svenska vänner ha saker de själva inte kan få, de rånar och utför annat våld i frustration.
    Fadern har också förlorat makt hemma i familjen, genom flytten till Sverige. Mannen måste då återta makten genom våld. Mycket av dessa människor liv handlar om vad man är i för position och var man hamnar i familjen, släkten i klansystemen. En bra position i det svenska samhället kan innebära mer makt i familjen och gentemot släkten. Särskilt för de unga invandrartjejerna innebär en god utbildning också makt att kunna säga ifrån till sina föräldrar, och för att få respekt. Jag är inte förvånad att man isåfall också vill ha makt och inflytande på sin arbetsplats, eftersom makt är något åtråvärt.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: