ren övervakning i mjölpåsen (del 3)

juni 10, 2008 at 11:18 f m (Uncategorized)

Aftonbladet har några artiklar om den stundande övervakningen (FRA-lagen), här, här, och här. Den övervakning där bland annat all internettrafik till utlandet får övervakas. Som bekant så går nästan all internettrafik via utlandet, även den som har Sverige som både start- och slutpunkt.

Den politiske parasiten och folkpartisten Allan Widman säger följande:

I grund och botten handlar det om i vilken utsträckning vi ska kunna upptäcka hot mot svensk säkerhet i bred bemärkelse. Ett exempel kan hämtas från den 25 november 2005 då den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan råkade ut för ett attentat där två dog. Sådana attentat föregås med största säkerhet av någon form av kommunikation.

Hur svårt är det att undvika att tala i klarspråk när man planerar sina terrordåd? Ett enkelt sätt är förstås att kryptera det man skriver, men man kan också vara mer finurlig och dölja budskapen bakom vardaglig text, eller mata in informationen i krypterad form i bilder (som inte verkar vara något annat än vanliga bilder). Ingen kommer att få minsta skäl att ens ana att någon fuffens sker, ännu mindre exakt vilket fuffens det är. Terrorister som lägger ner så mycket energi och resurser på sina dåd har förstås inga som helst svårigheter att dölja sin kommunikation. Det är så enkelt att farmor Asta klarar av det.

Ju mer statsmakten vill komma åt dold information, desto mer måste de också rota i vanlig nättrafik och vanlig epost. Det kommer inte bli svårt att motivera rotande i vilka epost som helst.

Det är i första hand, eller enbart, vanliga människors privatliv som kommer att drabbas av denna övervakning.

Sedan har vi det som Per Ström brukar nämna, ändamålsglidning. En åtgärd, särskilt om den är opopulär, brukar till en början omgärdas av begränsningar och löften, för att tysta oroliga röster. Sedan när den väl är på plats så sker en långsam omformning, där övervakningen breddas och integritetet kränks allt mer, med allt obehag och alla verkliga faror det innebär.

Att döma av kommentarer på olika håll så är den kommande lagen inte särskilt populär. Statsmakten är tänkt att vara folkets tjänare, men dess företrädare agerar ofta arrogant och maktfullkomligt, och maktsträvande ledare är en uråldrig fiende till folket. Det flesta samhällen i människans historia (och även idag) har styrts (och styrs) av maktfullkomliga galningar som lever som parasiter på det förtryckta folket. Vi lever mitt i ett stort undantag (relativt talat), men när lagar av det här slaget dyker upp så får blir det tydligare vilka ambitioner somliga av våra styrande (parasitklassen) egentligen har.

För Per Ströms argumentsamling, se länk längst ner i föregående inlägg.

Annonser
%d bloggare gillar detta: