ren övervakning i mjölpåsen (del 4)

juni 18, 2008 at 10:01 e m (Uncategorized)

Senaste vändan i FRA-processen är tydligen att förslaget har omarbetats (obetydliga tillägg om ökad integritet har lags till — men själva massavlyssningen av hela svenska folket är förstås kvar), och att beslutet ska fattas under onsdag kväll. Det vill under den här kvällen, kanske medan jag skriver.

Tydligen var Fredrick Federley inte mer mot förslaget än att dessa tillägg gör honom till en anhängare. Somliga kallar honom en svikare. På det svarar han:

Men Federley oroas inte över svekdebatten. ”De är fel ute, de vill ju inte ha någon spaning överhuvudtaget”, säger han till SvD.se.

Inte någon spaning enligt FRA-lagen, nej. Men det låter på honom som om han drar slutsatsen att motstånd mot FRA-lagen innebär att man skulle vara emot alla former av spaning och övervakning. Det är en idiotslutsats.

Här är ett längre citat:

– Man förstod ju att det här skulle komma, men de är fel ute. De som skriver det där värnar ju inte själva om rättssäkerheten. De vill ju inte ha någon spaning överhuvudtaget och det har ju inte varit aktuellt för oss. Nu har vi hittat en lösning där vi skriver in vissa justeringar. Sedan har försvarsministern öppnat för en tilläggsprosposition i höst och då blir det fortsatt diskussion, säger Federley till SvD.se.

Så om man är emot en fullständigt verkningslös lag, en lag som brottslingar lätt kan kringgå, så värnar man alltså inte om rättssäkerheten. Vilket resonemang.

Är det någon politiker alls som har försökt bemöta kritiken att lagen är verkningslös mot brottslingar? Utöver kryptering så kan man på mängder av kreativa sätt kommunicera brottsplaner på utan att säga rakt ut vad man menar. Lagen kommer inte att göra någon skillnad. Däremot så ger vetskapen om dold kommunikation dem en motivering att rota i mail som ytligt sett inte handlar om brottslighet. Kanske är dina kärleksbrev egentligen en diskussion om brottslighet. Bäst att undersöka närmare, för säkerhets skull.

Argumentet att man kan stoppa terrordåd i Afganistan (som en politiker menade) med hjälp av FRA-lagen tar priset, antingen i dumhet eller i folkförakt. Är det alltså dessa typer som styr Sverige och får över 50k (och många förmåner) i månaden av våra pengar? Man undrar ibland varför folk inte är på gatorna med högafflar och facklor, i berättigad vrede.

Verkningslös är lagen däremot inte mot vanliga oskyldiga människor som nu tvingas utföra sina privata handlingar på internet medvetna om att allt avlyssnas. Man kan förstås i någon mån göra som brottslingarna och kryptera eller på andra sätt dölja sina förehavanden, men det är ovärdigt att behöva agera som en brottsling bara för att få ha sitt privatliv i fred.

Det hela blir värre av att man samtidigt undviker att genomföra verkliga åtgärder mot terrorism och brottslighet. Eller värre, att man aktivt bidrar till dessa. Antalet muslimer, inklusive av det radikala slaget, växer ständigt i Sverige och Europa.

Jag ser nu att FRA-lagen har blivit framröstad. SvD: Ja till FRA-lagen.

Annonser

2 kommentarer

  1. 4n1n0 said,

    Sett att Flashback har listat 20 FRA-anställda? Så bra var FRA på att skydda sina operatörer. Får man kontroll över en människa på insidan så kan man kapa systemet. Och så klagar de över att deras integritet har skadats…. Herregud.

  2. NQ said,

    Jag läste något om det i en artikel. Det måste finnas tonvis med sätt som systemet kan missbrukas på, även som ligger innanför ramarna för vad som är tillåtet.

    Det viktiga nu är att inte glömma av vad Reinfeld och hans kumpaner har gjort.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: