kamphundar och våld mot någons djur

juli 11, 2008 at 4:29 f m (Uncategorized)

Känner att det är dags att upprepa några krav angående våld mot någons djur, inte minst med anledning av följande två artiklar: ”Den ruskade livet ur Dixie” och ”Kamphunden anföll Bamse”, som båda handlar om aggressiva kamphundar som anfaller (och dödar) andra hundar.

Kraven är som följer:

1. Allt som en hund gör ska vara ägarens ansvar, och ska juridiskt betraktas som om ägaren själv har utfört handlingen. Så om hunden dödar en annan hund ska det betraktas som om ägaren till den angripande hunden själv utfört dådet.

2. Djur, särskilt husdjur, ska ha en särskild status som egendom som juridiskt gör dem mer värdefulla än rent ekonomiska värden. Med andra ord, att döda någons hund ska betraktas som värre än att slå sönder någons lyxbil, även om den senare är mer ekonomiskt värdefull.

3. Straffen för att döda någons husdjur ska, utöver ett självklart avlivande av den angripande hunden, vara i storleksordningen två års fängelse. (Uppenbarligen omöjligt i dagens samhälle eftersom det blir helt ur proportion jämfört med straff för andra brott, men möjligt i ett framtida samhälle där övriga brott också straffas hårdare.)

Redan idag finns det tydligen något i lagen som säger att man ansvarar för sin hunds agerande, men det tolkas på ett helt annat sätt än vad jag menar. Citerar från ovanstående artiklar:

Isa bet ihjäl Dixie – nu ligger ägarna i strid. Men det är inget brott när hundar går till attack och polisen står handfallna. Ägarna kan inte fällas eller få böter.

– Vi kan säga aja baja, säger polisen Torgny Hultin.

och

I mer än ett år har de boende i Kärra terroriserats av den 30-åriga kvinnans två lösspringande kamphundar. De har angripit både människor och andra hundar – en hund dog efter en attack. Nu vädjar åklagaren till polisen: – Omhänderta hundarna!

Så man kan alltså knappt omhänderta hundarna? Däremot finns ett ”föreläggande om munkorg” (som ägaren inte följer). Då rör det sig alltså om den hund som flera gångar har anfallit andra hundar (dödat en av dem), samt en människa.
Problemet ökar:

För polismyndigheterna runt om i landet blir jobb med hundattacker allt vanligare.

– Vi ser en stor ökning.

(För tidigare inlägg om våld mot djur, se här.)

Annonser
%d bloggare gillar detta: