multikulturalism, might is right

september 19, 2008 at 6:14 f m (Uncategorized)

Somliga kulturuttryck som de flesta anser är destruktiva uppmärksammas en del i media, inte minst hedersmord och hedersförtryck. Det kan dock vara missvisande att fokusera för mycket på dessa enskilda uttryck. Man kan få intrycket att världens kulturer är nästan likvärdiga, förutom ett par detaljer som att familjen i vissa kulturer då och då mördar sina döttrar.

Vad som saknas är en diskussion som täcker mer, som identifierar allmänna drag i olika kulturer, och som sedan når den oundvikliga slutsatsen att vår kultur är bättre, mer främjande för och liv lycka.

En möjlig vinkel för en sådan diskussion är med utgångspunkt ur uttrycket might is right. Primitiva kulturer är ofta centrerade kring makt på ett sätt vi inte är vana vid, och som är väldigt skadligt på många sätt. Det är något som i dessa kulturer genomsyrar hela samhället (familjen, politiken, arbetsplatsen, skolor, överallt); strikta hierarkier överallt, där goda argument och hållbara resonemang inte betyder ett smack, och där den som har makt står över allt förnuft och mänskliga rättigheter. Att ifrågasätta fel person, hur god anledning man än har, kan rent av innebära att man riskerar livet.

Makt är också något som genomsyrar sinnet hos personer i dessa kulturer — det är vad man tänker på, vill ha, och vad man agerar för att få.

Maktmissbruk (inklusive korrumption) av det mesta grövsta slag är vardagsmat. Eftersom makt är mer viktigt än sanning och rent spel så är fulspel regeln.

Tillsammans med framväxten av destruktiva kulturer i Sverige så växer uppfattningen att might is right.

Det är mer viktigt att diskutera än ‘hedersmord’, för det är mycket mer generellt och kan inte bortförklaras som en enskildhet utan vidare betydelse. Hedersmord kan betraktas som en instans för detta: Familjens makt och rätt över dottern (eller annan släkting) anses vara så fullständig att den överstiger dennes rätt till liv.

Annonser
%d bloggare gillar detta: