om arbete och skatter, med mera

oktober 3, 2008 at 8:34 e m (Uncategorized)

Även om jag har mina tvivel angående den så kallade ”arbetslinjen”, vilken bland annat innebär stora problem för många svårt sjuka människor, så är det utan tvekan så att arbete är mycket viktigt, både för den arbetande och samhället i övrigt.

När jag säger samhället i övrigt så menar jag inte skatter utan att arbetet i sig tillför något. Den som arbetar på ett företag tillför uppenbarligen både sig själv och företaget ett värde. Företaget värderar arbetsinsatsen högre än den ekonomiska kostnaden, och den anställde värderar vinsten (vilken inkluderar lönen) högre än arbetsinsatsen. Det är en win-win situation, som frivillig handel i regel är.

Det råder sedan ett liknande förhållande mellan företaget och de som köper dess produkter. Företaget värderar pengarna från försäljningen högre än produkten som säljs, och köparen värderar produkten högre än pengarna som används för att betala den. Win-win igen.

Även den som varken arbetar på företaget eller köper deras produkter vinner på olika indirekta sätt. Det kan t ex vara så att företaget säljer en produkt som är en del av ett annat företags tillverkning, ett företag som du handlar från. Eller det kan vara mycket mer indirekt än så, förstås. Men vinsten finns där.

Allt du ser omkring dig, alla tillverkade objekt som gissningsvis finns i mängder om du tittar dig omkring är ett resultat av arbete (och också ett resultat av mängder av hårt förvävad kunskap genom århundraden.)

En av grundpelarna i ett fungerande samhälle är därför att det är arbetar- och företagsvänligt. Det innebär olika saker, inte minst att det inte finns orimliga regleringar  och avgifter som gör företagandet omöjligt, men ett viktigt område på arbetarsidan är förstås skatterna.

Med tung beskattning börjar arbetet kännas allt mer meningslöst, folk får i allt högre grad uppfattningen att arbete inte lönar sig. Det är en väldigt farlig uppfattning med tanke på hur viktigt arbetet är för samhället. Särskilt när folk också ser att det vi får tillbaka ofta håller en undermålig kvalitet. Gamla behandlas som skräp och polisen står maktlös inför våldet, och detta medan politiker och byråkrater kastar miljoner och miljarder omkring sig utan minsta ansvarskänsla. Vad sägs t ex om att försäkringskassan i snitt betalade 250 000 i timmen i tio år på ett datasystem som ändå inte fungerar? Eller att SIDA ger miljarder i bistånd som används till att föra krig? Mest irriterande av allt är kanske att de också fyller sina egna fickor med skattemedel, som att dessa generaldirektörer utan att utföra något arbete får över 100 000 i månaden. Exemplen på bortkastade skattemedel är förstås många.

De blir miljonärer på skattemedel medan pensionärer dör av vanvård, i ett samhälle med världens högsta skatter. (Varför finns det ingen ordentlig diskussion om hur mycket parasitklassen — politiker och byråkrater — kostar samhället? Det skulle vara mycket mer välkommet än ännu en vända med diskussioner om sjukskrivningar.)

Jag tror att samhället mår bäst av att låta politiker hantera mindre pengar, och vad jag inte kan förstå är varför inga etablerade politiker eller partier driver linjen att göra sig av med alla onödiga offentliga utgifter. Då menar jag kultur, idrott, föreningsbidrag och liknande. Vore inte det en bra början? Det skulle också ha fördelen att man inte längre behöver de byråkrater som arbetar med att administrera allt detta. När dessa utgifter inte längre finns så kan man sänka skatterna i motsvarande grad, och låta folk själva avgöra vilken kultur (med mera) som de vill betala för.

Arbetet skulle bli mer värt och samhället mer arbetarvänligt. Det är mer viktigt än att islamistföreningen (som dock heter något annat) i Malmö ska få sitt statliga bidrag (autentiskt fall, har skrivit om det tidigare någonstans.)

Och hur rimligt är det egentligen att äldrevården är så usel och laglösheten så utbredd medan man betalar för kultur och föreningar? Jag bara frågar. I synnerhet när den mesta kulturen som folk konsumerar ändå är den som de väljer att betala för, eller som är gratis (hej youtube).

Rensa ut allt trams (och det som är värre än trams) som skattemedel tyvärr ofta går till och ge tillbaka folket deras pengar.

Annonser
%d bloggare gillar detta: