om vidskeplighet och primitivism

oktober 16, 2008 at 11:43 e m (Uncategorized)

I GP:

Kriminella gäng i Burundi jagar albinos för att stycka dem och tappa dem på blod. Kroppsdelarna säljs till häxdoktorer i grannlandet Tanzania. […]

– Folk har berättat att kroppsdelar från Albinos säljs i Tanzania. Där placeras de på guldgruvor, det sägs att kroppsdelarna får guldet komma upp till jordytan.

Ah, vidskeplighet. Precis vad man kan förvänta sig när idéer inte är baserade på verkligheten — att precis vad som helst är möjligt. I primitiva kulturer, där vetenskap och logik inte har någon plats, så frodas de mest galna och destruktiva idéer. Folk med begär av makt eller sadism kan rättfärdiga sina handlingar med förklaringar som aldrig skulle gå hem i ett samhälle av förnuft. Känner för att elda upp kvinnor? Inga problem; Gud vill det också, för det är det enda sättet att rädda deras själar. Vad spelar lite jordligt lidande för roll när den odödliga själen står på spel? Bränn häxan, bränn henne. Man kan förtrycka hela grupper med hänvisning till ”heliga skrifter” eller en häxmästares ”visioner”.

Citerar från Svante Folins mycket läsvärda ”De flesta kulturer är rena skräpet”, om en primitiv kultur:

Initiationsriter sätter riktig fart på den kulturella kreativiteten. Bimin-Kuskusmin-folket ägnar en enorm tid åt att göra pojkar till män – tio etapper över en tioårsperiod. Starten sker när de i sjuårsåldern kidnappas från sina mödrar och släpas ut i skogen. Där skymfas de och piskas med brännässlor, samt itvingas svinträck och urin för att utspy den kvinnliga orenhet de ansamlat sedan födelsen. Därefter skärs de i navel och öron, bränns på armarna, får taggiga grenar uppkörda i urinröret, osv. En antropolog som bevistat ceremonin säger att pojkarna befinner sig i ett totalt chocktillstånd, många svimmar, andra blir helt hysteriska. För att avsluta dessa nedslag i Nya Guineas regnbågsskimrande kulturpanorama: många stammar, till exempel Sambiafolket, är övertygade om att ”sperman ger män förmågan att återfödas utanför sina mödrars magar, i männens värld och endast genom dem”. Sperma uppstår dock inte spontant utan måste under stafettliknande former överföras från äldre män till yngre. Under flera år tvingas därför pojkar suga av gubbar för att så att säga fylla på tanken. Sodomi ingår i behandlingen.

Det är alarmerande att se vidskeplighet växa här i västvärlden, vare sig det rör sig om tro på andar, islam, homeopati eller något annat — i kulturer där idéer inte kritisk prövas mot verkligheten, som i dagens primitiva kulturer, växer fruktansvärda saker lätt fram, som i exemplen ovan.

Om medium verkligen kan kommunicera med andar, varför inte låta dessa andar vittna i rättegångar via sina medium? Det kanske inte är förenligt med vetenskap eller förnuft, men dessa förteelser dör i ett vidskepligt samhälle.

Om en religion verkligen är sann, varför inte låta imamer och präster ha större makt? De är trots allt guds närmsta män här på jorden, vilket borde klinga högre än en oreligös politiker. Om homeopati verkligen fungerar, varför inte hänvisa svårt sjuka människor till en homeopat istället för till sjukvården? Och om gudarna kan bli blidkade genom människooffer — för att rädda hela stammen från säker död –, så är det väl ett acceptabelt pris, särskilt om offret själv anser det?

Det är hur folk kommer att resonera om de verkligen tror på dessa saker och samhällsklimatet tillåter det. Det finns inget som automatiskt förhindrar oss från att falla tillbaka till ett primitivt och vidskepligt samhälle — det beror helt på vad invånarna i vårt samhälle har för uppfattningar om saker och ting. Och när folk allt mer aggressivt angriper vetenskap och förnuft så är det vidskeplighet som står för dörren, med all grymhet och lidande som det innebär.

Annonser
%d bloggare gillar detta: