Vilken muslim är moderat? Några kriterier

oktober 31, 2008 at 10:50 e m (Uncategorized)

Vi har alla hört påstående att majoriteten av alla muslimer är moderata och hur tråkigt det är att ett fåtal extremister ska forma vår uppfattning om islam och muslimer. Jag ifrågasätter båda påståenden: De flesta muslimer är inte moderata, och jag formar inte min uppfattning om islam eller muslimer baserat på ett fåtal extremister.

Frågan är förstås vad som räknas som en moderat muslim. Jag förnekar inte att det finns många muslimer (åtminstone i västvärlden) som talar om ”fred” och ”kärlek”, eller som är laglydiga och produktiva, eller som tar avstånd från terrorism. Men det innebär knappast att man därmed är en moderat utövare av sin religion.

Som några kriterier, inte en fullständig uppsättning men ett första steg, för att avgöra om en muslim är moderat eller inte, föreslår jag följande:

1. Erkänner muslimen ifråga våldsbuden i koranen? De är många, och de är tydliga. De lämnar inte mycket utrymme för tolkning, inte av ett slag som kan vända på deras uppenbara grymhet och orättvisa.  Att förneka dem är löjligt och en muslim som gör det avsäger sig därmed rätten att kalla sig moderat.

2. Tar muslimen avstånd från våldsbuden efter att ha erkänt dem? Om inte, inte moderat.

3. Erkänner muslimen de många oprovocerade och grymma våldsdåd som islams skapare Mohammed utförde, och tar denne sedan avstånd från det och medger att Mohammed inte är en perfekt människa, och i en del avseenden en riktig dålig förebild?

En muslim är INTE moderat om denne vägrar att ta avstånd från grymheter som finns i koranen och som utfördes av Mohammed. Ingen mängd ord om ”fred”, ”kärlek” och ”acceptera olikheter” kan ändra på den saken. Det är ord talade av en person med farliga religiösa övertygelser.

Dock! Det finns faktiskt muslimer som är genuint moderata, som verkligen gör ovanstående erkännanden och avståndstaganden. Följ t ex länken ”Muslims Against Sharia” i länklistan.

Annonser
%d bloggare gillar detta: