värre än godtrogenhet

november 17, 2008 at 8:18 f m (Uncategorized)

Ett välkänt misstag är att okritiskt tro på allt eller det mesta man läser. Alla kanske inte vet hur man utvärderar information, men alla vet att det är fel att vara okritisk.

Det finns ett annat problem som skenbart är motsatsen till ovanstående problem, men som i själva verket är ungefär samma misstag fast i en annan skepnad. Ett vanligt och väldigt irriterande problem.

Jag pratar om alla idioter som kan stirra fakta i ögonen och sedan fullständigt förneka deras riktighet eller relevans. Alla fakta de inte tycker om åker utan minsta tvekan eller eftertanke ut genom fönstret. De ser gärna sig själva som självständiga och kritiska. De är inte minsann inte personer som går på vad som helst. Vad de inte ”går på” är fullständigt uppenbara fakta, blinda idioter som de är.

Att inte känna igen och erkänna fakta eller logiska slutsatser när man ser dem är precis lika korkat som att godtroget tro på vad som helst. I båda fall har man ett sinne som inte är synkroniserat med verkligheten, och de inom den ‘kritiska’ gruppen har nästan alltid någon form av politisk uppfattning som de blint tror på (inte olikt godtrogenhet). Det är deras måttstock: Passar dessa nya uppgifter med den politiska uppfattningen eller inte? Om inte, bort med dem, annars acceptera dem.

I sin arsenal av tekniker för att blunda för uppenbara fakta finns bland annat följande: Påstå att oönskade fakta, hur många och tydliga de än är, är ”vinklade framställningar” eller ”tagna ur sitt sammanhang”. Så de kan anse att USA är lika odemokratiskt och levnadsfientligt som Saudiarabien. Inga problem. Eller att det inte finns några våldsuppmaningar i koranen, eller att massivt oprovocerad våld inte utfördes av Mohammed.

Jag föredrar godtrogenhet över dessa idioter vilken dag som helst. Fast det finns faktiskt ett tredje alternativ, att varken vara godtrogen eller blind.

Annonser
%d bloggare gillar detta: